HTML

Az útnyilvántartás szakértője

RoadRecord.hu útnyilvántartó program: útnyilvántartás és kiküldetési rendelvény NAV biztos ÚTNYILVÁNTARTÁS és KIKÜLDETÉSI RENDELVÉNY készítése 7 perc alatt, partnertávolságok tömeges számolása beépített térképpel háztól-házig! Nem Google Maps vagy útvonaltervezős kilométervadászás, ez teljesen más!

Friss topikok

Linkblog

Automatikusan lízinggé alakul át a tartós bérlet az új Ptk. miatt

2014.04.30. 15:51 Barazsy Ákos

Az új Ptk. az olyan határozott ideig tartó bérletet is automatikusan pénzügyi lízingnek minősíti, amely megfelel bizonyos követelményeknek.

Ezek a következők:

  • a futamidő eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát
  • a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő a lízingelt eszköz szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron – maradványértéken – megszerzi vagy megszerezheti annak tulajdonjogát
  • a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét

index

Ekkor a tartós bérlet hiába viseli neve előtt a “tartós” jelzőt, valójában bérlet, csak éppenséggel a bérleti idő hosszabb a szokásosnál.

Lényege a számviteli jellegében rejlik: a bérleti díj egészében költségnek számít.

Lízing esetén ugyanakkor csak a lízingdíj kamatát és az amortizációt tudja elszámolni a lízingbe vevő. Ez a költség általában 5-10 százaléka a bérleti díjnak.

Emlékeztetőül: akinek nyílt végű autólízingje van, annak útnyilvántartást kell vezetnie, hogy visszaigényelhesse az ÁFA cégutakra eső részét, így az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a céges / magánutak arányát is.

komment

Címkék: cégautóadó áfa visszaigénylése bér- és lízing

A bejegyzés trackback címe:

https://utnyilvantartas.blog.hu/api/trackback/id/tr116099953
süti beállítások módosítása