HTML

Az útnyilvántartás szakértője

RoadRecord.hu útnyilvántartó program: útnyilvántartás és kiküldetési rendelvény NAV biztos ÚTNYILVÁNTARTÁS és KIKÜLDETÉSI RENDELVÉNY készítése 7 perc alatt, partnertávolságok tömeges számolása beépített térképpel háztól-házig! Nem Google Maps vagy útvonaltervezős kilométervadászás, ez teljesen más!

Friss topikok

Linkblog

NAV: Mégis kellhet minden cégautóra útnyilvántartás!

2013.07.29. 13:18 Barazsy Ákos

Képernyőfotó 2012-05-10 - 19.13.02 A 2013. május 28.-án megjelent NAV tájékoztató tartalma különösen fontos azoknak akik cégautót lízingelnek vagy saját cégautóval rendelkeznek.

Röviden: a lízingeseknek 2 nyomós okuk is van az útnyilvántartás vezetésére (lízing ÁFA + szolgáltatások ÁFA fele vissza (ha nincs a lízingdíjban)), cégautó tulajdonosoknak pedig 1 nyomós okuk van útnyilvántartás vezetésére (szolgáltatások ÁFA fele vissza).

Mint tudjuk, 2013. január 1.-től a cégautókhoz kapcsolódó szolgáltatások (mindenféle szerviz, beleértve az alkatrészeket is!) ÁFA-jának az 50%-a levonható (visszaigényelhető).

Nem kevés pénzről van szó, ha valaki sosem töri össze az autóját, akkor is – iparági átlagot tekintve – kb. évi 50.000 Ft tiszta haszonról!

NAV tájékoztató szerint (figyeljünk oda, kacifántos megfogalmazás):

“A személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó áfa-levonási tilalom

[az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 124. § (4) bekezdéséhez]

Az Áfa törvény 2013. január 1-jétől hatályos 124. § (4) bekezdése értelmében nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatás áfa-tartalmának 50 százaléka. Az Áfa törvény 125. § (1) bekezdés f) pontja alapján azonban az áfa levonható, ha az ilyen szolgáltatások igénybe vétele fejében járó ellenérték legalább 50 százalékára igazoltan teljesül, hogy az az Áfa törvény 15. §-a szerinti közvetített szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be.

Az Áfa törvény 124. § (4) bekezdésében foglalt 50 százalékos levonási tilalom alkalmazása során az adóalany az általa használt személygépkocsival kapcsolatban – figyelemmel az Áfa törvény 120. §-ának szabályára – elsősorban azt köteles vizsgálni, hogy az érintett személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja-e az adóalany adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét. Amennyiben igen, akkor a továbbiakban a személygépkocsi gazdasági tevékenység körében való használatának a tényleges mértékét nem szükséges külön út- vagy egyéb nyilvántartással alátámasztani, hanem – az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez történő használat tényének megfelelő igazolása mellett – az adóalany (függetlenül a gazdasági és a magánhasználat tényleges arányától) az Áfa törvény 124. § (4) bekezdésében megjelenő, 50 százalékos levonási tilalmat alkalmazza.
Annak alátámasztása, hogy az adóalany az érintett személygépkocsit – bármilyen mértékben – adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja, bármilyen (akár út-, vagy más egyéb) nyilvántartással történhet.

Amennyiben az adóalany a személygépkocsit igazoltan használja adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységi körében, azonban adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységet is folytat, akkor az Áfa törvény 124. § (4) bekezdése szabályának és az adómentes tevékenység miatti adólevonási korlátnak az egymáshoz viszonyított alkalmazása a következők szerint történhet. Ilyen esetekben első körben az Áfa törvény 124. § (4) bekezdésének levonási tilalmát kell alkalmazni, és az így meghatározott, 50 százalékos mértékű tételes levonási tilalom alá nem eső előzetesen felszámított áfa-összeget kell az adómentes tevékenység miatti arányosításba bevonni.”

Magyarra lefordítva: Először úgy tűnik, mintha nem kéne útnyilvántartás, hogy a szolgáltatások ÁFA-nak fele visszaigényelhető legyen, ez 50% – függetlenül a céges / magánhasználat arányától.

Viszont ez az ÁFA mégis csak akkor vonható le, ha bizonyítva van, hogy a cégautó jövedelemszerző tevékenységet folytat, amit útnyilvántartással kell bizonyítani, méghozzá – ekkor már – a céges / magánutak megosztását is fel kell tüntetni!

Tehát aki nem akar komoly pénztől elesni (ki teheti meg?), az mostantól útnyilvántartást vezet cégautóra is (pl. egy törés esetén már nem lehet utólag okoskodni!), a részletekről mindenképpen egyeztess könyvelőddel, adótanácsadóddal!

Útnyilvántartáshoz természetesen a RoadRecord útnyilvántartó programot ajánljuk, ami már rég kezeli ezt a kérdést, tehát az útnyilvántartás bizonylatán megosztva szerepel a céges / magán utak aránya!

Útnyilvántartás nyomtatási képe itt, a végén van a kérdéses összesítő!

Ez fontos lehet minden ismerősödnek, küldd tovább a linket!

komment

Címkék: adó útnyilvántartás cégautóadó útnyilvántartó program áfa visszaigénylése bér- és lízing

A bejegyzés trackback címe:

https://utnyilvantartas.blog.hu/api/trackback/id/tr45431990
süti beállítások módosítása